فرآیند سطح صفر عملیات مکسا
مکسا، دارای دو عرصه اصلی مأموریتی مستقل شامل مدیریت جامع مراقبتهای حمایتی و تسکینی و راهبری ارائه خدمات جامع حمایتی و تسکینی در کشور است که میتوانند با یکدیگر در تعامل باشند. هر دو عرصه از منظر برنامهریزی دارای اصالت هستند و هدفگذاری مستقل میشوند و میتوانند مخاطبان مستقل داشته باشند. مدل کلان سطح صفر فرآیندهای عملیاتی مکسا را نشان میدهد. دو عرصه اصلی مأموریتی میتوانند بسته به الزامات اهداف، راهبردها و برنامههای خود، عرصههای پشتیبان ویژه خود یا عرصههای پشتیبان به صورت مشترک داشته باشند. عرصههای پشتیبان مطلق نیستند و بر حسب برنامهریزی برای عرصههای اصلی قابل تغییرند.
خدمات و قلمرو آنها : خدمات عرصه مدیریت جامع مراقبتهای حمایتی و تسکینی مطابق با استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و در چرخه پیشگیری، تشخیص زودهنگام، پشتیبانی درمان، مراقبتهای حمایتی و تسکینی، مراقبتهای پایان عمر و مراقبتهای سوگ در قلمرو ملی ارائه میشوند.
اقدامات عرصه راهبری ارائه خدمات جامع حمایتی و تسکینی در مکسا
1
مدیریت دانش مراقبتهای حمایتی و تسکینی
2
فرهنگسازی مراقبتهای حمایتی و تسکینی
3
بهینهسازی نظامهای مراقبت حمایتی و تسکینی
4
تربیت نیروهای لازم در توسعه مراقبتهای حمایتی و تسکینی
خدمات مکسا به بیماران و خانواده ها
ابتلا به سرطان با عوارضی همراه است که روی جنبههای مختلف زندگی بیمار و خانوادۀ او تأثیر میگذارد. عوارضی که فقط به جسم بیمار محدود نیستند؛ بلکه سلامت روانی، معنوی و اجتماعی او و خانوادهاش را نیز به خطر میاندازد. برای پاسخ به این نیاز زمینۀ تخصصی جدیدی شکل گرفته که «مراقبت های حمایتی و تسکینی» نامیده میشود. مراقبتهای حمایتی و تسکینی بر روی پیشگیری، مدیریت و درمان علامتها و عوارض گوناگون ناشی از بیماریهای مزمن تمرکز دارد.
هر کس که به سرطان مبتلا میشود، جدا از سن، نوع سرطان و مرحلۀ آن، ممکن است قبل، در هنگام و یا بعد از درمان به مراقبتهای حمایتی و تسکینی نیاز داشته باشد. با شروع مراقبتها از لحظۀ تشخیص، تیم مراقبتی، قادر خواهد بود تا چالشهای پیشِ رو را بهتر مدیریت کند و بنابراین، بیمار در تمام دورۀ درمان و بیماری، زندگی راحتتری را تجربه میکند.
انواع مراکز مکسا
مراقبت های حمایتی و تسکینی، محدود به بیمارستان یا درمانگاه نیستند؛ بلکه در انواع مختلفی از مراکز و به شکلهای مختلف انجام میشوند. اینکه شما کجا میتوانید خدمت مورد نیازتان را دریافت کنید، بستگی به شرایط شما و امکانات مراکز مختلف دارد.
مراقبت های حمایتی و تسکینی، محدود به بیمارستان یا درمانگاه نیستند؛ بلکه در مکانهای مختلف و به شکلهای مختلف انجام میشوند. اینکه شما کجا میتوانید خدمت مورد نیازتان را دریافت کنید، بستگی به شرایط شما و امکانات مراکز مختلف دارد. به طور کلی مکسا خدمات خود را در یکی از قالب های زیر ارائه می کند که شامل کلینیک سرپایی، بخش بیمارستانی، شبکۀ مراقبت درمنزل و مرکز راهنمایی و پاسخگویی هستند.
کلینیک سرپایی مراقبت های حمایتی و تسکينی
کلیه خدمات سرپایی مراقبتهای حمایتی و تسکینی در کلینیک سرپایی مراقبتهای حمایتی و تسکینی ارائه میگردد. بخشی از این کلینیک با تمرکز بر خدمات تخصصی طب تسکینی (کنترل علائم آزار دهنده جسمی) تحت عنوان “درمانگاه طب تسکينی” در بیمارستان فعالیت میکند.
بخش دیگر این کلینیک در فضایی مستقل از بیمارستان و با تمرکز بر خدمات بازتوانی، تحت عنوان “کلينيک بازتوانی سرطان” فعالیت مینماید. گاهی قبل از آغاز درمان، در حین درمان، پس از پایان درمان و حتی زمانی که بیمار بهبودی نسبی یا کامل پیدا کرده است، برخی مشکلات جسمی، روانی، اجتماعی یا معنوی به سراغ او میآیند. بروز مشکلات روانی، اجتماعی و معنوی به بیمار محدود نیست و ممکن است مراقبین و اعضای خانواده ی او را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
شبکه مراقبت در منزل
بیماران بدحالی که توانایی مراجعه به کلینیک سرپایی را ندارند یا بیماری آنها در مراحل پیشرفته قرار گرفته، میتوانند مراقبت های حمایتی و تسکینی را را در منزل دریافت کنند. طیف کاملی از مراقبت های حمایتی و تسکینی برای بیمارانی که در خانه بستری هستند ارائه میشود، این خدمات شامل ویزیت پزشک عمومی و متخصص (شامل متخصص داخلی، اورژانس، طب فیزیکی، تصویربرداری پزشکی و غیره)، مراقبت های پرستاری، مشاورۀ روانشناسی، مراقبت معنوی، خدمات مددکاری اجتماعی مشاوره تغذیه و خدمات فیزیوتراپی و کاردرمانی است.
بخش بیمارستانی طب تسکینی
بسیاری از بیماران در طول دوره بیماری دچار شرایط جسمی و عوارض شدیدی میشوند که نیاز به بستری در بیمارستان پیدا میکنند. در این شرایط دریافت خدمات تسکینی و کاهش درد و سایر علائم آزارنده در محیط بیمارستانی در اولویت قرار میگیرد. در بخش بستری طب تسکینی تلاش می شود تا خدمات بالینی مورد نیاز بر اساس اصول علمی روزآمد به بیماران ارائه شود، به گونه ای که در کمترین زمان بتوانند ادامه خدمات تسکینی را در محیط آرام منزل دریافت کنند.
مرکز راهنمایی و پاسخگویی
دسترسی نداشتن بیماران، مراقبین و عموم جامعه به اطلاعات علمی معتبر در مورد سرطان و تناقض در اطلاعات قابل دسترسی باعث سردرگمی مردم و ایجاد اضطراب در خانوادۀ بیماران میشود. این فقر اطلاعاتی زمینه را برای سوء استفادۀ سودجویان نیز مهیا میکند. از طرف دیگر بسیاری از بیماران و خانوادهها امکان دسترسی به درمانگران و متخصصان را در تمامی دوران بیماری ندارند.
لذا یکی از مسیرهای دریافت خدمات، ارتباط با مرکز راهنمایی و پاسخگویی مکسا است. کارشناسان مرکز راهنمایی و پاسخگویی، شامل پزشکان، پرستاران و تکنسین های مراقبت از بیمار هستند. آنها در تمام ساعات شبانهروز آمادۀ ارائۀ راهنمایی تخصصی تلفنی و پاسخ به سوالات در مورد بیماری و مراقبت از بیمار هستند. همچنین اگر بیمار وارد برنامۀ مراقبت در منزل گردد، این افراد بر اساس ارزیابیهایی که از شرایط بیمار انجام میدهند، بطور دورهای با بیمار تماس خواهند گرفت تا از آخرین تغییرات در وضعیت بیمار و نیازهای او با خبر شوند. آنها ممکن است راهنماییهایی را بصورت تلفنی به بیمار ارائه دهند یا بیمار را در نوبت اعزام تیم مراقبتی به خانهتان قرار دهند.