خط سیر تحول معاونت مالی
معاونت مالی گروه صنعتی انتخاب، تحول با کلید واژه ی شفافیت
خرج فقط از یک جیب
در سال 83 با رشد تعداد شرکت های گروه، نیاز به واحدی که بتواند نقدینگی را به اولویت های سازمان تخصیص دهد بسیار حائز اهمیت بود. لذا در این سال خانه ای در خیابان فردوسی اجاره شد و عملا کار خزانه گروه در اینجا شروع شد. در این روزها استخدام نیروی کار متخصص مالی و همچنین بکارگیری نرم افزارهایی که بتواند به این بخش کمک کند از اهمیت ویژه ای برخوردار بود. لذا در گام نخست، چارت سازمانی این بخش تدوین شد و جذب نیرو شروع و از طرفی برای خرید و طراحی نرم افزارهای مالی اقدامات لازم انجام شد.
بعد از راه اندازی خزانه، عمـلا مدیران مالی کارخانه، نحـوه و میزان پـرداخت را به خــزانه اعلـــام می کردند و آنـها اقـدام به پرداخت می نمودند و وظیفه تامین کردن وام و امورات مربوط به فاکتور و … نیز توسط خزانه انجام می گرفت.
3. دفتر خارجی با نگاه بین المللی
در سال 84 که حجم مراودات مالی با کشورهای خارجی نیز کمی افزایش یافته بود، نیاز به شکل گیری واحد مالی در کشورهای خارجی به شدت احساس می شد. این واحد از این جهت اهمیت داشت که بتواند مراودات مالی که سازمان با سازمان های خارجی داشت را سر و سامان بخشد. لذا در این سال اولین واحد حسابداری گروه در کشور امارات متحده عربی راه اندازی شد. در این سال، به منظور صرفه جویی در هزینه ها و از سویی به منظور کاهش ریسک های احتمالی که استفاده از نرم افزارهای خارجی در کشور امارات داشت، تیمی در ایران راه اندازی شد که بتواند نرم افزارهای مورد نیاز این سیستم که در دبی مستقر بود را طراحی کند.مراودات خارجی گروه از طریق دفتر امارات انجام و برای ایران ارسال می شد.
4. تسویه حساب ها کامل شد…
یکی از تصمیمات مهمی که در ابتدای کار، شرایط گروه را از ساختار سنتی صنعت در آن روزها متمایز کرد این بود که مدیرعامل تصمیم گرفت شرکت های زیر مجموعه را به صورت هیئت مدیره ای اداره کند. این تصمیم در آن روزها که هر مالکی تمایل به کنترل کامل خود بر مجموعه داشت برای بسیاری از مدیران شرکت جای تعجب داشت. وجود شرکت های مختلفی که هرکدام هیئت مدیره خود را داشت، نیازمند مدیریت مالی متمرکزی بود که بتواند مباحث مالی آنها را به صورت یکپارچه برنامه ریزی و حمایت کند. لذا در این سال برای اولین بار معاونت مالی در گروه شکل گرفت و تمامی حساب های سال های گذشته به صورت کامل تسویه شد.
5. تجمیع دانش و تجربه برای تحول
در سال 86 پس از شکل گیری معاونت مالی، اگرچه سازمان رشد بسیــــار سریعی را تجربه می کرد اما بخش مالی نتوانسته بود متناسب با سازمان رشد کند. لذا در این سال نیاز به افراد متخصص و همچنین نرم افزارهایی به روزتر به شدت احساس می شد. به همین دلیل بود که در این سال برخی از مشاوران بسیار توانمند را به مجموعه اضافه کردیم تا بتوانیم با استفاده از دانش و تجربیات آنها هرچه سریع تر به توانمندی لازم برای پاسخ به نیازهای مجموعه برسیم.
تغییرات سخت…
قبل از سال 87 نرم افزاری که شرکت از آن استفاده می کرد نرم افزار شرکت الکترومیزان بود.این نرم افــزار اگرچه در آن دوره زمانی نرم افزار خوبی بود ولی دیگر پاسخگوی نیازهای گروه نبود. از این جهت در سال 87 نرم افزار همکاران سیستم برای بکارگیری در مجموعه خریداری شد. اما مشکلی که وجود داشت این بود که این نرم افزار به صورت یک پکیج بود و می بایست براساس خواسته های گروه بومی سازی شود و در برخی موارد نیز ایراداتی داشت که شرکت الکترومیزان اصلاح و تغییرات را نپذیرفت. لذا جلسه با هیئت مدیره این شرکت برگزار گردید و در نهایت اصلاحات و تغییرات لازم را پذیرفتند و بر روی آن اعمال کردند.
ریسک بزرگ
در سال 88 تمامی نرم افزارهای موجود در شرکت به یکباره روی نرم افزار همکاران سوئیچ شد و اگرچه این کار ریسک بسیار بزرگی داشت ولی با تیمی قوی که برای این کار تدارک دیده شده بود این کار بدون هیچ خطری انجام گرفت. چرا که اگر در خلال انجام این نقل و انتقال مشکلی به وجود می آمد در تمام برنامه انبارها، فروش، تامین و …. خلل ایجاد می شد که ریسک و هزینه بالایی را به شرکت تحمیل می کرد.
همچنین در این سال یک فرایند بسیار مهم دیگر به نام تهیه بودجه شروع شد. اگرچه اهمیت این کار در آن دوره کمتر درک شده بود اما در سالیان بعد، زمانی که این اقدام باعث شد در فراز و نشیب های سنگین اقتصادی با مشکلی مواجه نشویم بیشتر اهمیت خود را نشان داد.
امکان سنجی در راستای توسعه اقتصادی
در سال 89 با توجه به اینکه تعداد شرکت های گروه در آن زمـان به حدود 8 تا 9 شرکــت رسیده بود، کم کم نیاز به شکل گیری واحدی جدید که بتواند گزارش های مالی این شرکت ها را به صورت یکپارچه در بیاورد احساس شد. چرا که این موضوع برای مدیرعامل و رهبران سازمان که می خواستند تصمیماتی در حوزه سرمایه گذاری های جدید اتخاذ کنند بسیار حائز اهمیت بود. از طرف دیگر در این سالیان سرعت رشد و توسعه گروه بسیار بالا رفته بود و طرح های توسعه ای متعددی به صورت متداوم روی میز هیئت مدیره قرار می گرفت که همه این ها نیازمند امکان سنجی اقتصادی بود. به عبارتی یکی دیگر از وظایف مهم این بخش نوپا، ارزیابی اقتصادی طرح های توسعه ای جدیدی بود که گروه تصمیم به سرمایه گذاری روی آنها داشت. از این سو اهمیت این بخش برای گروه بسیار استراتژیک بود. این مجموعه نوپا چندسالی طول کشید تا به بلوغ سازمانی برسد و روابط آن با سایر ارکان سازمان تدوین و تعریف گردد.
چرتکه ی مدرن
اگرچه خزانه گروه در سالهای ابتدایی یعنی حدود سال 83 شکل گرفته بود، اما شکل گیری خزانه به شکلی نوین در سال 94 اتفاق افتاد. جریان شکل گیری خزانه از این قرار بود که گروه تا اندازه زیادی رشد کرده بود و موضوع هدایت جریان نقدینگی این روزها اهمیت بسیاری یافته بود. چرا که عملا هدایت صحیح جریان نقدینگی می توانست مرزهای رشد و توسعه سازمان را با سرعت بیشتری پیش ببرد. به همین دلیل بود که در سال 94 با برنامه ریزی های انجام شده، کل جریان تخصیص نقدینگی در خزانه متمرکز گردید.
ساختارهای تخصصی مالی
از سال 91 -92 که گروه به سمت ایجاد هلدینگ های پتروشیمی ، ساختمانی و بسپارشیمی حرکت کرد انجام امور مالی آن با توجه به حجم زیاد کارها توسط یک معاونت امکان پذیر نبود و چاره ی کار مجزا شدن معاونت های مالی برای هر بخش بود که این کار در سال 97 انجام پذیرفت.
11. نرم افزارهای قدیمی بازنشسته شدند…
تا قبل از سال 97 نرم افزار همکاران سیستم، که از سال 87 در گروه استفاده شده بود همچنان استفاده می شد. تا اینکه در این سال به دلیل رسیدن بخش مالی به سطح بلوغ بالاتر، نیازمند سیستم های جدیدی بودیم که بتواند خواسته های جدید سازمان را پوشش دهد. لذا در این سال معاونت مالی گروه موفق به راه اندازی سیستم مالی یکپارچه SAP شد.
12.تقسیم منافع با مردم
یکـی از مـواردی کـه گـروه صنعتی انتخـاب الکترونیک را نسـبت بـه سـایر بنـگاه هـای لـوازم خانگـی کشـور متمایـز سـاخته اسـت، حرکت آن به سمت بازار سرمایه درست در زمانی است که بازار لوازم خانگی در اوج بود. به این منظور گـروه صنعتی انتخـاب در سال 1400 در بـازار بـورس بورس پذیرفته شد.
در دست تدوین…